Stichting Familie Vrouwenhofje Mevrouw van Aerden

Gebouw en tuinen

Het gebouw

In het Hofje Mevrouw van Aerden zijn de Raadszaal en de Trouwzaal van de Gemeente Leerdam gevestigd. De Gemeente huurt deze ruimtes van de Stichting Familie Vrouwenhofje, eigenares van het Hofje.

Het Hofje wordt nog steeds bewoond door ongehuwde dames van “onbesproken” gedrag en van Protestantse Huize. In het gebouw is de Regentenkamer gevestigd, die gebruikt wordt voor vergaderingen van de Regenten en die tevens fungeert als Museum van de 17e eeuwse schilderijen collectie van Pieter van Aerden. In het gebouw is tevens een ruimte voor het houden van cursussen en (kleine) vergaderingen.

Gebouw en tuinen

De Tuinen

Het Hofje heeft een tweetal tuinen; de binnentuin (de Hoftuin) en de buiten tuin (ook wel Nutstuin genoemd). Het Hofje heeft een Franse Binnentuin. Op de vier grasveldjes konden de bewoonsters hun wasgoed laten bleken door de zon.

De Nutstuin aan de rivier de Linge bevat een boomgaard met fruitbomen, die elkaar opvolgen in het seizoen en notenbomen. In de oorspronkelijk  Nutstuin zijn vergeten groenten te bewonderen, zoals de Pastinaak, de Kardoen, geneeskrachtige kruiden maar ook diverse soorten kleinfruit. De Nutstuin bestaat uit de moestuin, de kruidentuin en de boomgaard.


In de Nutstuin bevinden zich ook de resten van het Kasteel van Leerdam, dat in 1574 door de Spanjaarden werd kapotgeschoten. De rest van het Kasteel zit 60 cm beneden het maaiveld.