skip to Main Content

Artikel in Het Kontakt over jubileum Hofje

Artikel In Het Kontakt Over Jubileum Hofje

In Het Kontakt Vijfheerenlanden verscheen op dinsdag 25 oktober onderstaand artikel:

Hofje van Mevrouw Van Aerden bestaat 250 jaar en opent eenmalig de deuren

LEERDAM • Het Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam opent dinsdag 1 november voorlopig eenmalig de deuren voor inwoners van Leerdam. De regenten van het Hofje heten Leerdammers welkom om samen met hen het 250-jarig bestaan van het vrouwenhofje te vieren.

Tijdens die bijeenkomst wordt ook het boek ‘Alle familliën hebben armen en rijken, 250 jaar Hofje van mevrouw Van Aerden te Leerdam 1772-2022’ gepresenteerd.

Achtergrond 
Het Hofje van mevrouw Van Aerden (Kerkstraat 67) wordt ook wel de ‘Parel van Leerdam’ genoemd. Het werd 250 jaar geleden opgericht als woonplaats voor armlastige dames. De bouw van het Hofje was de laatste wens van Maria Ponderus-Van Aerden. Maria overleefde haar man Pieter van Aerden, die notaris en procureur was in Den Haag, én hun drie kinderen. Daarom besloot zij dat een deel van haar aanzienlijke erfenis moest worden gebruikt om een vrouwenhofje op te richten.

In het vrouwenhofje konden armere dames uit de families Ponderus en Van Aerden wonen. Waren die er niet? Dan mochten er ook andere vrouwen wonen, maar alleen als zij van Protestantse huize kwamen. Het eeuwenoude Hofje is nog altijd bewoond. In de Regentenkamer van het Hofje hangt, sinds de oprichting, de indrukwekkende schilderijencollectie van Pieter van Aerden.

Weer even open
Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is momenteel gesloten voor publiek. De regenten willen het feestelijke jubileum echter niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom openen zij dinsdag 1 november de deuren voor inwoners van Leerdam. Van 14.30 uur tot 18.00 uur is er een bijeenkomst, waarbij mensen het Hofje kunnen bezoeken. Aansluitend is er een borrel.

Inwoners die erbij willen zijn, kunnen zich voor zaterdag 29 oktober aanmelden via secretariaat@hofjevanaerden.nl. Er is beperkt plaats.

Boek
Ter ere van het 250-jarige jubileum van het Hofje wordt het boek ‘Alle familliën hebben armen en rijken, 250 jaar Hofje van mevrouw Van Aerden te Leerdam 1772-2022’ uitgebracht. Daarin wordt uitgebreid stilgestaan bij de bijzondere geschiedenis van het Hofje. Het boek is te koop in de winkel van het Hofje aan de Kerkstraat 91.

De winkel is in de periode van 1 november tot en met 22 december geopend op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. In de winkel zijn ook andere cadeauartikelen te koop, zoals producten van Studio Dag en Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het boek is ook te koop bij de Leerdamse winkels Boek & Co en De Fakkel.

Programma dinsdag 1 november
14.30 uur: Ontvangst
15.00 uur: Welkomstwoord door de voorzitter der regenten Jørgen Sørensen
15.30 uur: Mogelijkheid tot bezichtigen van het Hofje
16.30 uur: Borrel
18.00 uur: Einde

Foto: Marijke Verhoef

Back To Top