skip to Main Content

Bezoek kleindochters

Bezoek Kleindochters

Mijn vrouw en ik zijn een paar weken geleden met onze kleindochters (12 en 15) op het Hofje geweest.

Het idee, dat ze ooit als verwanten van de stichteres een huisje zouden mogen bewonen, stond ze wel aan. Maar toen ze eenmaal in het huisje van hun betovergrootmoeder stonden (NO huisje) viel het wel een beetje tegen. Ze vonden vooral de bedstee en de kelder interessant.

Daarna omgelopen om via het “mannenpoortje” zgn. stiekem binnen te sluipen. Dat vrouwen en mannen gescheiden moesten blijven en dat mannen soms ongemerkt binnen wilden komen, viel buiten hun belevingswereld, zag ik aan hun verbaasde gezichten. Het verhaal over de vondst van een oude kluis achter het deurtje hoorden ze geduldig aan.

De regentenkamer en de schitterende schilderijen hadden natuurlijk hun aandacht, maar mijn enthousiasme werkte averechts. Ik wilde iets te veel en iets te beschouwend over de kunstschatten praten. Ze zaten nog net niet te geeuwen.

Hun enthousiasme kwam weer helemaal terug toen ik in de Nutstuin vertelde over het wenteltrapje (verkeerde kant uitgedraaid*) en de gangen en ruimtes die zich nog onder het Hofje zouden bevinden. Spannend, het liefst waren ze direct begonnen met het uitgraven van zo’n gang achter het houten hek.

Mijn verhaal dat er iemand in Leerdam claimde in haar kelder een deur te hebben, die leidde naar een gang, die uitkwam in het Hofje werd met ingehouden adem aangehoord.

“Misschien ligt er nog een schat ofzo” werd geopperd. Mijn opmerking, dat het kasteel voor bijna 200 jaar een ruïne was geweest, waar iedereen uit Leerdam vrij toegang toe had, temperde het schatgraversgevoel. Ze wilden er wel graag bij zijn als we een onderzoek zouden laten instellen.

Het gemeenschappelijke gemak liet ze onberoerd; alleen fronsten ze hun wenkbrauwen toen ik het “gezellig” noemde.

Toen we via de keuken en het mannenpoortje het Hofje weer verlieten kwam een met groot enthousiasme ontvangen mededeling: “We gaan pannenkoeken eten in het Veerhuys”

Leuk dat onze met McDonald’s opgegroeide kleindochters daar nog zo blij mee kunnen zijn.

*De wenteltrappen in een vesting moeten de gelegenheid bieden om met het zwaard naar beneden te slaan. Dat kan bij de wenteltrap in de Nutstuin alleen als je linkshandig bent.

Back To Top