skip to Main Content

De deur van de regentenkamer 21 juli 2021

De Deur Van De Regentenkamer 21 Juli 2021

Toen we namens Marijke Kruyswijk orde op zaken gingen stellen – is nog niet helemaal gelukt, maar we zijn een eind op weg –  kwamen we ongeveer 180 sleutels tegen, de meeste zonder label. Sommigen houden van puzzelen en anderen hebben er een afkeer van. De puzzelaars gingen aan de slag, bewonderend gevolgd door o.a. mij, want ik moet er niet aan denken. Mede door de inzet van Hans Vlemminx en de andere twee regenten zijn de meeste sleutels in het juiste sleutelgat terecht gekomen.

Eén sleutel ontbreekt nog, misschien wel de belangrijkste: die van de regentenkamer. De meest dominante deur van het hofje.

Zo komt het dat we de statige stap alleen oplopen om een foto te maken voor familie en vrienden om dan weer via een omweg naar de regentenkamer te gaan.

De deur wordt aan de binnenkant geverfd en de foto van o.a. prinses Margriet is daarom (tijdelijk?) verwijderd.

Toen veiligheidsexperts de deur zagen, merkten ze hem direct aan als een zwakke plek: inbraak gevoelig. Men zou de trap op kunnen gaan en binnen een kwartier de deur kapot kunnen beuken; ze gingen ervan uit dat de bewoonsters niets zouden merken en geen alarm zouden slaan en dat de dikke grendels niet gesloten zouden zijn.

Ze gaven ook een oplossing. De deur in de lengte over breed doormidden zagen en een metalenplaat van de zelfde oppervlakte als de deur in het midden aanbrengen en de zo verdikte deur weer dichtdoen en in een bredere sponning hangen.

Toch wringt het een beetje. We kijken tijdens de vergaderingen naar de steeds fraaier wordende deur, maar we zijn er nog nimmer door binnen gekomen of door naar buiten gegaan. Dat kan ook niet zonder sleutel en een nieuw slot is erg duur.

Dus als u nog ergens een sleutel vindt waarvan u zich afvraagt, waar hij op past? Klim de statige trap op en probeer het. De deur kan vanwege de grendels niet open, maar als u het slot hoort bewegen, heeft u een diner voor twee personen in ‘t Veerhuys verdiend.

Back To Top