skip to Main Content

Frappante gelijkenis

Frappante Gelijkenis

Al een paar maanden ben ik bezig aan een onderzoek naar onze collectie, omdat ik een hoofdstuk ga schrijven voor het jubileumboek. Geen moeilijk te lezen wetenschappelijke verhandeling, maar een goed leesbaar verhaal.  Ik ben geen kunsthistoricus (bijvak) maar ik moet zeggen, dat voor iedere historicus geldt: “Had ik maar eerder Wikipedia gehad.”

Het schilderij ”Achilles ontdekt etc.” wordt door onze expert Francine Wolterbeek  omschreven als ‘geschilderd in de stijl van Anthony van Dyck’ (1599-1641). Een Vlaamse schilder.

In de bekende “zwarte folder “van het Hofje staat een kleine suggestie. Dit tafereel is ook geschilderd door Jan van Boekhorst.

Dus toch even opgezocht op Wikipedia en kijk: Niet als twee druppels water, maar wel een frappante overeenkomst in compositie.

Jan Boeckhorst – Wikipedia

Blijft de vraag wie nu wie heeft beïnvloed?

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het schilderij van Boekhorst mooier is. Kan ook zijn dat het schilderij in de Oostkamer een probeersel van een leerling van Boekhorst is of een voorstudie. Opvallend is wel dat op onze versie geen gebruik is gemaakt van de in die tijd dure verfkleur blauw. Dus, ik durf het bijna niet te schrijven: een goedkopere imitatie?

Ik blijf zoeken, maar ik ga zeker ook voorstellen om Wikipedia een bijdrage te schenken als daarom weer gevraagd wordt.

Back To Top