skip to Main Content

Goed en slecht nieuws, 29 juli 2021

Goed En Slecht Nieuws, 29 Juli 2021

Laten we beginnen met een goed bericht: de sleutel van de deur naar de regentenkamer is door onze huismeester Hans Vlemminx gevonden. Hij lag verscholen achter een oud slot in de vitrinekast van het vrijwilligershuisje.

Voortaan kunnen we bijzondere gasten op een bijzondere manier ontvangen. Uiteraard gaat het regentschap, als we na de vakantie weer compleet zijn, ook één keer – we hebben een half jaar tegen gesloten deur aangekeken – door die deur naar binnen. Daarna wordt hij om veiligheidsredenen weer hermetisch gesloten. Het vinden van de sleutel bespaart ons de kosten van een nieuw en duur slot.

Alle beetjes helpen, want we zitten op dit moment in een moeilijk parket. De gedwongen fusie tot Vijfheerenlanden  heeft de positie van Leerdam financieel aangetast. Vianen heeft een meer dan 40 jaar lopend proces verloren en moet 92 miljoen betalen aan een betonfabriek, maar die schuld komt na de fusie ook op Leerdamse schouders te rusten. De gemeentelijke broekriem moet dus worden aangetrokken en ook ons Hofje is daar de dupe van geworden. De gemeente kan de trouwzaal, de raadszaal en de twee noordelijkste huisjes niet meer permanent huren, waarmee een substantieel deel van onze inkomsten is weggevallen: € 50.000,- per jaar.

Uiteraard zijn er nog inkomsten via pacht van landbouwpercelen en de huur van de bewoonsters. Maar dat is absoluut onvoldoende om het Hofje op een juiste manier te onderhouden.

Het regentschap is er alles aan gelegen om de toekomst van ons Hofje zeker te stellen. Een schier onmogelijke opgave gezien de onderhoudsachterstanden en het interen op de reserves, maar we moeten er hoe dan ook uitkomen.

Suggesties voor verhuur of permanent gebruik van de vertrekken van het poortgebouw zijn welkom. Uiteraard via het secretariaat.

Bij voorbaar mijn dank.

Back To Top