skip to Main Content

Kafkaëske problemen

Kafkaëske Problemen

Kafkaësk is een moeilijk woord afgeleid van de naam van schrijver Franz Kafka (1883-1924).

In zijn romans beschrijft hij de worsteling van het individu met het ambtelijk apparaat en de autoriteiten. Een worsteling die verzandt in zich voortdurend herhalende procedures en bureaucratie.

Het regentschap moet om het Hofje draaiende te houden uiteraard alle rekeningen betalen. Daartoe moeten we natuurlijk wel toegang tot de bestaande bankrekeningen krijgen en daar begint Franz Kafka om de hoek te kijken.

In de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme hebben banken regels ontwikkeld die voor zeventig-plussers als bijna onneembare hindernissen worden gezien. Ook omdat we het merkwaardig vinden te moeten aantonen dat we geen witwasser of potentiële terrorist zijn.

Eenvoudig naar de bank gaan en je met het paspoort in de hand legitimeren is er niet meer bij. Dat is natuurlijk veel te eenvoudig. Je bent verplicht een digitale hindernisbaan te nemen.

Zo’n baan begint meestal met een scherm, waar je halverwege het invullen van de vragen, ineens weer in terugkomt. Ook worden er wachtwoorden en toegangscodes gevraagd, die nog niet in je bezit zijn. Je kan die dan vinden op een site, waarvoor je dan weer een wachtwoord nodig hebt. Dit kan leiden tot moedeloosheid en wanhoop, maar we gaan door want rekeningen moeten betaald worden.

Volgende week gaat het deel van het regentschap dat niet op vakantie is aan de hand van onze voortreffelijke secretaresse Elfride van der Burg de hindernisbanen die zowel de RABO als de ABN-AMRO hebben opgeworpen, proberen te nemen.

Als u tegen vieren twee opgeluchte regenten op het terras bij het Veerhuys ziet zitten, weet u dat het gelukt is.

Back To Top