skip to Main Content

Regent loopt Nobelprijs mis

Regent Loopt Nobelprijs Mis

Regent Dr. Adrianus Paulus Hubertus Antonie de Kleyn, later hoogleraar keel- neus- en oorheelkunde in Amsterdam, liep in 1927 de Nobelprijs mis. In 1914 op 30 jarige leeftijd kreeg hij samen met Prof. Dr. Rudolph Magnus, hoogleraar farmacologie in Utrecht een eredoctoraat in Groningen.

De Kleyn was zeer vaardig in het opereren. zowel met de linker- als met de rechterhand (ambidexter) en had aan 4 uur slaap genoeg. Naast zijn drukke praktijk had hij samen met collega onderzoeker Magnus baanbrekend onderzoek gedaan naar het evenwichtsorgaan. Beiden werden ze genomineerd voor de Nobelprijs voor hun gemeenschappelijk werk. Helaas overleed collega Magnus in 1927 tijdens een bergwandeling in de vakantie in Zwitserland. Daarmee vervloog de hoop op de prijs.

Zie het uitstekende artikel door Dr. A.P. Provoost uit Ameide: https://www.ameide-tienhoven.nl/wp-content/uploads/2014/03/Nieuwsblad-HVAT-2012-1_Deel2.pdf

Regent De Kleyn was Regent van 1905-1949. Zijn Oostenrijks-Hongaarse vrouw Baronesse Janka E.F.E. von Arntner uit Sopron, die hij in 1911 in Wenen had ontmoet, nam zijn plek over van 1953 tot 1963. (Wenen was in die tijd het Mekka voor de keel-, neus-, en oorheelkunde). Zij legde zich speciaal toe op de zorg voor de fruitbomen in de Nutstuin.

Figure thumbnail gr1

Prof. Dr. Rudolph Magnus (foto O. Magnus)

Back To Top